RSS
poniedziałek, 28 marca 2011
Wegańskie naleśniki

Przygotowanie: 10 minut

Smażenie: 40 minut

Trudność: łatwy

Składniki na 2 porcje

  • maka pszenna biała
  • mąka razowa (pszenna lub żytnia) - dla zdrowia
  • mąka ziemniaczana - dla spoistości
  • woda mineralna gazowana - dla puszystości
  • sól - najlepiej kamienna czyli gruba niewarzona
  • cukier, chili czy jakakolwiek inna przyprawa
  • kostkę smalcu do smażenia

Etapy przygotowania

1. Do kilkulitrowego wysokiego plastikowego pojemnika lub jakiegoś garnka wsyp: 10 czubatych dużych łyżek mąki białej, 5 czubatych łyżek maki razowej, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, do tego 1 niepełną łyżkę soli. Na koniec możesz dosypać kilka łyżek cukru. Jeśli tego nie zrobisz usmażone naleśniki będą mniej rumiane Wstępnie wymieszaj to wszystko na sucho.

2. Dolej do tej mieszaniny mąk szklankę zimnej wody gazowanej i zacznij miksować. W trakcie miksowania dolewaj wody tak dużo aż ciasto nabierze zwyczajnej lejącej się konsystencji ciasta naleśnikowego. Uważaj by ciasto nie było zbyt ciekłe bo wtedy naleśniki po usmażeniu będą się rwały. Ale jeśli dodasz za mało wody wtedy ciasto będzie za gęste i nie będzie się chciało dobrze rozlewać po patelni, a naleśniki mogą wyjść za grube.

3. Na lekko nagrzaną patelnię wrzuć trochę smalcu i roztop go po całej powierzchni. Po chwili wazówką nabierz ciasta i szerokim ruchem wylej je na patelnię, przechylając ją w taki sposób by ciasto rozlało się po całej jej powierzchni. Smaż na średnim ogniu. Po paru minutach nożem oddziel brzegi naleśnika od patelni, potem cały naleśnik tak by nie był przylepiony do patelni. Zgrabnym ruchem podrzuć naleśnik na patelni tak by go odwrócić. Smaż kolejne parę minut, wyrzucaj naleśnik na talerz i wylewaj następny na patelenię. Zwilżaj patelnię smalcem co drugi naleśnik tak by nie wyszły za suche. Powinny wyjść grubsze i bardziej puszyste niż zwykle niezdrowe naleśniki z białej mąki i jaj. Na pewno wyjdą też bardziej sztywne. Najlepiej jeść zanim wystygną.

4. Jeśli w trakcie smażenia uznasz że do ciasta jest dodane za dużo wody wtedy można odstawić garnek na kilka godzin tak by ciasto w nim się ustało i rozwarstwiło. Można wtedy delikatnie odlać z niego zbędną wodę. Jeśli po usmażeniu sterty naleśników zostanie ci jeszcze trochę ciasta można go pozostawić w lodówce na następny dzień bez uszczerbku na jakości naleśników.

11:19, mrwisniewski
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 października 2010
Na halloween: ratatouille z dynią

Składniki:

  • kilka kostek pokrojonego miąższu dyni,
  • cukinia,
  • kiełki (soczewica, ciecierzyca, fasola mung),
  • pół opakowania marynowanego tofu,
  • 2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kukurydza,
  • liście szpinaku,
  • pół kostki smalcu
  • oregano, imbir, szafran.

Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie inne składniki: pokrojone w kostkę tofu, plasterki cukinii, kukurydzę, szpinak, kiełki i miąższ dyni. Smażymy przyprawiając.

 

13:28, mrwisniewski
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 października 2010
Smażony ser camembert

Smażony ser camembert to jedna z bardziej sycących przekąsek. Do dania można dodać dżem lub powidła.

Składniki:

 

  • dwa opakowania sera camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
  • bułka tarta,
  • ćwierć kostki smalcu
  • 1 jajko.

 

Do miseczki wbijamy jajko, a na talerz wysypujemy trochę bułki tartej. Przygotowane serki camembert obtaczamy w panierce: najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy smalec. Smażymy camembert. Na drugą stronę przerzucamy je łopatką dopiero, gdy spód wyraźnie się zarumieni. Uważamy przy tym, by sery nie pękły i nie wypłynęły.

Smażone sery camembert możemy podawać również jako danie główne, na przykład z ziemniakami.

 

00:48, mrwisniewski
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 października 2010
Smalec wegetariański

Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.

Składniki:

  • 2-3 cebule
  • 2-3 pieczarki lub boczniak
  • 1/3 paczki granulatu sojowego (najdrobniejszy)
  • 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego instant
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kostka smalcu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • sos sojowy
  • ew. natka pietruszki lub szczypiorek
  • ew. jabłko

Przygotowanie:   15-30 min.

Na patelni rozgrzać olej i smalec, aż smalec się rozpuści. Cebulę i pieczarki posiekać i wrzucić na patelnię, dodać granulat, bulion, wyciśnięty lub pokrojony czosnek i smażyć na małym ogniu ok. 15 min.

Dodać przyprawy, a pod koniec smażenia można wrzucić posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Można też dodać posiekane jabłko. Trochę ostudzić i zlać do słoika. Ostudzić aż do zastygnięcia, z tym że przed zastygnięciem jeszcze raz wymieszać.

Wskazówki i uwagi:
Czosnek najlepiej dodawać pod koniec smażenia

09:23, mrwisniewski
Link Komentarze (3) »
czwartek, 28 października 2010
Cukinia smażona (plastry)

Proste i błyskawiczne do zrobienia. Świetne jako jeden z elementów drugiego dania. Można też podać z pieczywem jako szybką przekąskę lub kolację.

Składniki:

  • cukinia - w miarę młoda, z miękką skórką
  • smalec do smażenia
  • sól
  • ew. inne przyprawy, np. papryka słodka w proszku, czosnek, przyprawa do grilla

Przygotowanie: do 15 min.

Cukinię myjemy, nie obieramy ze skórki (!), kroimy w plastry - orientacyjnie ok. 1 cm.

Posypujemy z obu stron solą i ew. innymi przyprawami. Ja najczęściej używam słodkiej papryki w proszku.

Rozgrzewamy smalec (niewiele, jakieś ćwierć kostki, cukinia nie chłonie tłuszczu). Plastry cukinii układamy jeden obok drugiego i smażymy z obu stron aż się ładnie zrumienią i trochę zmiękną. Ja lubię kiedy cukinia jest chrupka, więc smażę ją stosunkowo krótko.

16:17, mrwisniewski
Link Komentarze (1) »
Smażona marchewka z ananasem

Smażona marchewka z ananasem to niecodzienny dodatek do dań głównych, w tym między innymi kotletów sojowych.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • mały kawałek startego imbiru,
  • 6 plastrów ananasa z puszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • pieprz, sól.
  • ćwierć kostki smalcu

Oskrobaną marchewkę kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 3-5 minut, a następnie odcedzamy. Plastry ananasa kroimy w małe kawałki.

Na patelnię wrzucamy smalec, a gdy się roztopi starty imbir i po chwili także marchewkę. Smażymy 7 minut mieszając. Plastry marchewek polewamy dwiema łyżkami gorącej wody i łyżką miodu. Dodajemy ananas. Smażymy jeszcze ok. 6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

16:10, mrwisniewski
Link Dodaj komentarz »